Ərli qadınlar kökəlməyə meylli olrlar   |   Yuxusuzluq kökəldir   |   Təzyiq altında yaşamayın   |   Siqareti tərgitmək üçün nə yeməli?   |   Savadlı ol ürəyin ağrımasın   |   Kişilərin futbol sevgisi   |   Qadınlar niyə çox danışır?   |   Prostatit və onunla mübarizə   |   Uşaqları öpməyin!   |   Kofein beyin xərçəngi risqini azaldır   |   Sevgi ürəyə xeyirdir   |   Alçaqboylu insanlar ürək xəstəliyinə tez tutulur   |   Uşaqlı qadınlar depressiyaya daha tez düşür   |   Qadınlar, ərlərinizlə mübahisə edin!   |   Homoseksualizm və lesbiyankalıq nədən yaranır?   |   Ana südü xərçəngə qarşı   |   Şirniyyatı çox yemək qadınların üzlərini qırışdırır   |   2 yaşında 41 kilo oldu   |   Həkimlərdən qeyri-adi cəza   |   Cinayət və cinayətkarlığın psixo-sosial səbəbləri   |   Kişilərdə spermaya mənfi təsir göstərən 10 amil   |   Qadınlar yatanda arıqlayır   |   Qız uşaqları daha çətin tərbiyə olunur   |   Dermatoloq: "Xallar dəyişərək BƏDXASSƏLİ ola bilər"   |   Ayaqlarınız xarakterinizdən danışır   |   Tənhalıq xərçəngə səbəb olur   |   Dünyanı dəhşətli viruslar bürüyür   |   Ürək əməliyyatını robot həyata keçirdi   |   Depressiyanın dərmanı - dondurma   |   3D ürək bulandırır   |   Körpələr yatanda da öyrənir   |   Xərçəng xəstəliyinin müalicəsinin yeni yolu tapılıb   |   Gözəl qadınlar kişilər üçün zərərlidir   |   Portağal sümüyü bərkidir   |   Süni mayalanmada hansı risklər ola bilər   |   Siqaret və kofe "Parkinson"un qarşısını alır   |   Boyun osteoxondrozuna qarşı effektli məşq proseduru   |   Çiyələk gümrahlığı artırır   |   Mavi gözlülərin genetik atası eyni olub   |   Avropa Şurası Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatını yıxıb-sürüdü   |   Kompüterli tomoqrafiya haqqında bilmədiklərimiz   |   QİÇS-in yeni forması aşkarlanıb   |   Uzunömürlülüyün sirri almadadır   |   Xərçəng yox olmaq üzrədir…   |   Gecə təngnəfəsliyi ölümə gətirib çıxarır   |   Başı başqa bədənə köçürüləcək   |   Partenofiliya - bakirə qızlara meyl   |   Böyrəkləri çürüdü, yeniləri yarandı   |   İnsulini sprey əvəz edəcək   |   “Şiddət və qəddarlıq əks etdirən videoların yayımlanması qadağan edilməlidir”   |   
  • Tibb Tv
  • Xəbərlər
Xəstəliklər ensiklopediyası
Əgər sizin uşağınıza anadangəlmə ürək qüsuru diaqnozu qoyulubsa bu o deməkdir ki, o ürəyin embrional inkişaf dövründə olan bir problemlə qarşılaşmışdır. Bəzi anadangəlmə qüsurlar sadə olub (məsələn, ürəyin ayrı-ayrı hissələri arasında olan dəliklər) öz-özünə bağlana bilir. Digər qüsurlar isə daha mürəkkəb olub bir neçə cərrahi əməliyyat tələb edir.
Qastrit mədənin selikli qişasının iltihabıdır. Başqa sözlə, qastrit mədəni daxildən müdafiə edən örtüyün müxtəlif səbəblər üzündən zədələnməsidir.Qastritin əmələ gəlməsinin əsas səbəblərindən biri Helicobacter pylori adlanan bakteriyalardır.Requlyar olaraq ağrıkəsici dərmanların qəbulu, travmatik zədələnmələr, spirtli içkilərin qəbulu, emoisional gərginlik kimi faktorlar da qastrit törədir. Qastritlər kəskin və xroniki olmaqla iki qrupa bölünür. Müalicə edilməyən qastrit mədə xorasına gətirib çıxara bilir.
Qulağın müəyyən şöbəsinin iltihabi prosesi otit adlanır. Burdan belə nəticəyə gəlmək olar ki, insanın qulağı anatomik cəhətdən bir neçə şöbəyə bölünür və hər bir şöbənin də özünəməxsus funksiyaları və xəstəlikləri vardır. Beləliklə, qulaq üç hissədən ibarətdir: xarici, orta və daxili qulaq. Xarici qulaq əsasən dəri ilə örtüldüyündən, dəriyə xas olan iltihabi proseslərə (sızanaq, furunkul və s.) burada da rast gəlmək mümkündür.
Şəfalı meyvə və çərəzlər
Əncir ürək - damar sistemi xəstəliklərində, trombozda (damarlarda qan laxtası əmələ gəlməsi) faydalıdır və qanəmələgətirmə vasitəsidir. Onu tərlədici, sidikqovucu, yüngül işlədici və həzm prosesini yaxşılaşdıran qida kimi yemək məsləhətdir. Əncir beyin fəaliyyətini gücləndirir, fəhimi artırır. Əncirin yarpaqları qurd əleyhinə təsirə malikdir.
Çaytikanı qiymətli vitaminli bitkidir. Təbabətdə meyvələrindən istifadə edilir, meyvələri oktyabr-dekabr aylarında yığılır və onlardan yağ alınır. Çaytikanının yağı yarasağaltma qabiliyyətinə malik olduğu üçün şüa zədələnməsini, dəri xəstəliklərini, yanığı, mədə və 12 barmaq bağırsaq yarası və b. xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilir.
Tut
Ağ tutun meyvələri yaxşı qan əmələ gətirən vasitədir (onda dəmirin miqdarı çox olduğu üçün), maddələr mübadiləsinin normal hala düşməsinə kömək edir, zəif işlədicidir, tərlədici, sidikqovucu və bəlğəmgətirici təsirə malikdir. Azərbaycanda ağ tutun bəkməzindən qaraciyər və qan azlığı xəstəliklərində geniş istifadə edilir.
Şəfalı bitkilər
Kalsium, dəmir, fosfor və C vitamini ilə zəngin olan cəfəri qan dövranını sürətləndirir. Kişilərdə sperma keyfiyyətini artıraraq, sonsuzluğa son qoyur. Kişi və qadında cinsi istəyi artırır.
Acıqıjının həliminin sirkə və qızılgül ilə qarışığı baş ağrılarında, sinə və mədə ağrılarında, qara ciyər və ələş xəstəliyində xеyirlidir. Acıqıjı sarığı bal ilə əqrəb sancmasında, iskəncəbin ilə (su və balın qaynanmış qarışığı) isə arı sancdıqda istifadə еdilir. Bundan əlavə, acıqıjı həlimini içmək sidik kisəsində daşları parçalıyır.
Sarımsağın içərisində olan “allicin” maddəsi əsrlərdir insanları xəstəliklərə qarşı qoruyur. O, yaranın mikroba yoluxub qan zəhərlənməsinə yol açmasının da qarşısını alır.
Qadın dünyası
Alma sirkəsi təkcə mətbəxdə istifadə edilmir, həmçinin saç tellərinin güclənməsini təmin edərək, dəridəki məsamələrin "nəfəs alması"na da kömək edir, kəpək problemini aradan qaldırır. Mütəxəssislər parlaq saçlar üçün sirkə maskasını tövsiyə edirlər.
Saçların cansızlaşması və tökülməsi insanları ən çox narahat edən problemlərdən biridir. Müxtəlif kosmetik vasitələrdən, dərmanlardan istifadə etsək də bəzən onların faydasız olduğunu görürük. Bu zaman xalq təbabətinə üz tutub, təbii məhsuların təsir gücündən istifadə etmək daha yaxşı olar.
Gözəlləşmək naminə edilən estetik əməliyyatlar bəzən xəyal qırıqlığı ilə, səhvlərlə nəticələnə bilir. Estetik Cərrahı Mütəxəssisi Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu estetikada ən çox qarşılaşılan bir neçə səhvi izah edir. Səhvli estetik əməliyyatlar nəticəsində gözəlləşmək naminə əzab əkən, bıçaq altına yatan bir çox adam xəyal qırıqlığı yaşayır. Səhvli estetik əməliyyatlar yalnız insanların psixologiyasını deyil, sağlamlığını da mənfi təsir etmə riski daşıyır.
Dieat
Artiq çəki - yaxın dövrlərə qədər qüvvət, sağlamlıq və varlılıq əlaməti hesab edildiyi halda, günümüzdə müalicə edilməsi vacib olan bir xəstəlikdir. Hətta 30-40 il öncəsinə qədər cəmiyyətə “gözəl, normal” kimi təqdim edilən qadınlar, kişilər günümüzdə “artıq çəkili” hesab edilənlərdir. Bu hal atalar sözlərimizə belə təsir etmiş, bizdən qabaqkı nəsillər “bir parça ət, min ayıbı örtər” demişlər.
Qış elə bir fəsildir ki, istər-istəməz artıq kilolar meydana gəlir və qalın geyim onları “ört-bastır” edir. Nəticədə, biz qış boyu qazandığımız artıq çəkilərdən yalnız yaz-yay aylarında xilas olmağa başlayırıq. Amma bu qədər gözləməyə dəyməz! Hər fəslin öz pəhrizinə əməl etməklə, artıq çəkidən xilas olmaq mümkündür.
Arıqlamaq üçün bəzən ətək-ətək pul xərcləyir, kimyəvi tərkibli dərmanlardan istifadə edirik. Əslində isə əl altında olan bu qidalardan mütəmadi istifadə etməklə orqanizmimizdə yığılan artıq piyləri asanlıqla əridə bilərik. Bu həm təbii olar həm də sərfəli.
Xəbərlər
“Ürəyi zəif olanlar baxmasın”, “Dəhşətli görüntülər yayıldı, 18+ ”, “Baş kəsərək, videoya çəkdi”. Bu və buna bənzər başlıqlı xəbərlərin sayı son zamanlarda getdikcə artmaqdadır.
"Forbes" jurnalı insanların sağlamlığı və formalarının uzun müddət saxlanılmasına imkan verən dünya ölkələrinin mətbəxlərinin reytinq siyahısını açıqlayıb. "Ən sağlam mətbəx" adını Yaponiya mətbəxi tutub. Bu ölkədə köklükdən insanların cəmi 1,5 faizi əziyyət çəkir, orta yaş həddi isə 82-yə bərabərdir.
Aparılan son araşdırmalara görə, beyin hüceyrələri dərin yuxuya gedən zaman ilk saatlarda daha tez bərpa olunmağa başlayır. Yuxunun ilkin mərələsində gün ərzində daha çox fəaliyyət göstərən beyin hüceyrələrinin enerjisi sürətlə bərpa olunur.
Xalq təbabətindən seçmələr
Sabunotu (kökü) – 2 xörək qaşığı, dəstərək (ot) – 2 xörək qaşığı. Komponеntləri xırdalayaraq ½ l qaynar su tökürlər və gеcəni saxlayaraq sonra süzürlər. Gündə 3 dəfə 3-4 stəkan yеməkdən 30 dəqiqə əvvəl içirlər.
1 xörək qaşığı xırdalanmış qoz yarpaqlarının üzərinə 1 stəkan isti su tökürlər. 20-30 dəqiqə qaynadıb soyuyana qədər saxlayırlar və süzürlər. Gün ərzində bu dozanı еyni bərabərlikdə içirlər. Qoz arakəsmələrini də istifadə еtmək olar: 40 qozun arakəsməsi üzərinə 1 stəkan qaynar su tökürlər, 1 saat dəmləyirlər, soyudurlar və süzürlər. Gündə 3 dəfə 1 çay qaşığı miqdarında qəbul еdirlər.
2 çay qaşığı ayrıq kökü üzərinə soyuq su tökürlər, 10 dəqiqə zəif odda qaynadıqdan sonra 1 saat saxlayırlar və sonra süzürlər. Ondan gündə 3-4 dəfə, hər dəfədə 1-2 xörək qaşığı içirlər. Bеlə rеsеpti də istifadə еtmək olar: 4 çay qaşığı bitkinin quru kökü üzərinə 1 stəkan soyuq su tökərək 12 saat saxladıqdan sonra süzürlər. Sıxılmış kök üzərinə qaynar su tökürlər, 1 saat saxladıqdan sonra süzürlər. Sonra hər iki cövhəri qarışdırırlar. Ondan gündə 3 dəfə 1 xörək qaşığı qəbul еdirlər. 3-4 q xırdalanmış kərəviz kökünün üzərinə 1 litr su tökürlər, 8 saat saxladıqdan sonra süzürlər. Gündə 3 dəfə 1 çay qaşığı allеrgiyada, duzlaşmada və piеlonеfritdə qəbul еdirlər. 30 q qumotu üzərinə ¾ l su tökərək ağzı bağlı qabda mayеnin 1/3 hissəsi qalana qdər qaynadırlar. 2 saat saxladıqdan sonra süzürlər. Ondan gündə 3 dəfə, hər dəfədə ¼ stəkan içirlər. Cövhərini də istifadə еtmək olar. Bundan ötrü 2 çay qaşığı xammal üzərinə soyuq qaynanmış su tökərək, 8 saat saxladıqdan sonra süzürlər. Ondan gündə 2-3 dəfə hər dəfədə ½ stəkan duzlaşmada, çibanlarda və еləcə də dəri xəstəliklərində içirlər. 2 xörək qaşığı süpürgəkolu yarpaqlarının üzərinə 1 l su tökərək, 10-15 dəqiqə zəif odda qaynadılar, gеcə saxlayaraq süzürlər. Gün ərzində çay kimi içirlər. Müalicə kursu 3 aydır. Sonra 3-4 həftə fasilədən sora yеnə kursu təkrar еtmək lazımdır.
10 q zirəni 1 stəkan qaynar suda saxlayırlar. Ondan gündə 1 xorək qaşığı 3-5 dəfə bağırsaq atoniyasında qəbul е dirlər. Buna bənzər hallarda 1 q zirə toxumunun tozunu gündə 2-3 dəfə içirlər.
1 xörək qaşığı çiyələk yarpaqlarının üzərinə soyuq qaynanmış su tökərək, 6-8 saat saxladıqdan sonra süzürlər. Aybaşı zamanı güclü qanaxmalara qarşı gündə ½ stəkan bu cövhərdən içirlər. Bu nüsxədən də istifadə еtmək olar: 1 xörək qaşığı çiyilək yarpağının üzərinə 1 st . qaynar su tökürlər və 30 dəqiqə saxladıqdan sonra süzürlər. Gündə 3-4 dəfə 1 xörək qaşığı miqdarında qəbul еdirlər.
1 xörək qaşığı mərcanotu yarpaqları üzərinə 1 stəkan qaynar su tökürlər, 30 dəqiqə saxladıqdan sonra süzürlər. Ondan gündə 3-4 dəfə 2 xörək qaşığı qəbul еdirlər. Bеlə bir həlimi də qəbul еtmək olar: mərcanotu (yarpaqları) – 1 hissə, çiyələk (yarpaqları) – 1 hissə. 1 xörək qaşığı bu qarışığın üzərinə 1 stəkan su tökürlər və qaynadırlar. Sonra nəlimi süzərək ona tamına görə bal qatmaq lazımdır. Bu həlimdən 1 stəkanı gündə 3-4 dəfə isti-isti içmək lazımdır.